Magic Leap are cea mai interesantă tehnologie pentru realitatea augmentată

de: Bogdan Cristea
26 10. 2014

Magic Leap s-a transformat rapid într-una dintre cele mai populare companii nou înființate, reușind să atragă o finanțare masivă din parte unor investitori printre care se numără și Google.

Magic Leap este unul dintre acele startup-uri care a preferat să nu ofere foarte multe informații încă despre tehnologia pe care o dezvoltă. Tot ce știm este că se ocupă de realitate augmentată și că a primit nu mai puțin de 542 de milioane de dolari din partea unor mari investitori din Silicon Valley, cum ar fi Google sau Qualcomm. Nici website-ul companiei nu ne ajută foarte mult, cele mai interesante lucruri fiind o animație cu un elefant ținut în palmă și niște imagini cu o balenă zburând peste o plajă și cu niște căluți de mare care plutesc într-o clasă.

Cei de la Magic Leap au lucrat însă în tot acest timp la dispozitivele lor și au înregistrat anumite patente. Pe baza aplicațiilor pentru patente, Technology Review a putut să observe tehnologia dezvoltată de Magic Leap, iar cele 542 de milioane primite au început deodată să aibă sens. Tehnologia este aparent foarte diferită de orice poate fi găsit la momentul acesta. Oculus Rift creează iluzia de imagini 3D afișând fiecărui ochi o imagine diferită. Problema aici este că ochii rămân constant fixați pe ecranul care este situat în fața acestor imagini.

Metoda celor de la Magic Leap este cu totul diferită. Patentele lor descriu ecrane ce ar urma să imite traseele 3D ale razelor de lumină, cunoscute drept câmpuri luminoase, pe care ochii noștri le captează de la obiectele din jur. În acest fel, ochii vor percepe distanța față de un obiect la fel ca în realitate.

Display-urile folosite vor avea mai multe oglinzi foarte mici, curbate, ce vor primi lumină prin fibră optică. Lumina va fi reflectată în așa fel încât se va crea câmpul luminos pentru un obiect anume în spațiu. Magic Leap lucrează la o metodă de a integra realitatea augmentată cu realitatea propriu-zisă și la un ansamblu ce implică senzori infraroșu și ultrasonici alături de camere foto pentru a detecta elemente din mediul înconjurător.

Cu peste jumătate de miliard de dolari primiți, Magic Leap a făcut un pas important înainte și în cel mai bun caz avem șanse să vedem un prototip anul viitor.